Home Music News Ο Βασίλης Καρράς παίρνει θέση για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την λογοκρισία στην μουσικη!

Ο Βασίλης Καρράς παίρνει θέση για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την λογοκρισία στην μουσικη!

by C. Lo.

Στα “σκαριά” φαίνεται πως είναι νέο νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει το δρόμο για λογοκρισία στο τραγούδι.

Για ακόμη μία φορά ο Βασίλης Καρράς δεν παραμένει αμέτοχος σε όσα διαδραματίζονται.. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Τα όσα ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος , δεν αφήνουν περιθώρια …

 Με αφορμή αυτό ο Βασίλης Καρράς έγραψε τα εξής : 

Τα ζήσαμε στο παρελθόν, κάποιοι προσπαθούν να τα ζήσουμε και στο παρόν. Λογοκρισία, έλεγχος στα τραγούδια, στο στίχο, στην ομορφιά της μουσικής. Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν φυλακίζονται, δεν λογοκρίνονται. Δεν μπαίνουν σε καλούπια γιατί κάποιος έτσι θέλει. Η ίδια η μουσική δεν γνωρίζει καν σύνορα, πόσο μάλλον δεν μπορεί να της επιβληθεί ο τρόπος έκφρασης της. Ο λαός μας, ο Ελληνικός λαός, έχει τη γνώση για να αποβάλει, να περιθωριοποιεί αυτόματα το άσχημο, το αντιαισθητικό, το προκλητικό. Δεν χρειάζεται νόμος για το αυτονόητο. Δεν χρειάζεται νόμος που θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν, οδηγώντας τελικά το τραγούδι μέσα σε ένα κλουβί. Άλλωστε τα αϊδόνια δεν κελαηδούν φυλακισμένα…. μετά τιμής ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ

Διαβάστε την ανακοίνωση του Πανελληνιου Μουσικού Συλλόγου :

«Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας! Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή – ψηφίζεται στις 11/02 – , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα») Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα». Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες. Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!! Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους!! Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου. Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες! Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά. Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!» Ο σχετικός νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: Τα οπτικοακουστικά μέσα κάθε είδους δεν πρέπει να εκπέμπουν μηνύματα υποκίνησης σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά. Δεν πρέπει, επίσης, να εκπέμπουν μηνύματα δημόσιας πρόκλησης σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α και 187Β του Ποινικού Κώδικα του Ιουνίου του 2019, καθώς και τα άρθρα 32 έως 35 του ν.4689/2020.

*Τα νεότερα λένε πως μετά τις σφοδρές αντιδράσεις καλλιτεχνών και τις καταγγελίες για λογοκρισία , στην τροποποίηση του άρθρου 8 του σχεδίου νόμου για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, προχώρησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος , δίνοντας και περαιτέρω διευκρινίσεις .

 

 

Related Videos